Finse energiezuinige houtkachel

Finse energiezuinige houtkachel

Laatst bijgewerkt op: 08 - 11 - 2011 | 08:59

Linnatuli Finoven, de stijlvolle en duurzame houtkachel uit Finland, is nieuw voor Nederland maar in Finland al decennia een begrip. Fraaie vormgeving en een uitgekiende bouwwijze worden in de Linnatuli Finoven gecombineerd met een energiezuinige verwarmingstechniek. Het biedt daarmee alle pluspunten van een speksteenkachel voor een aanzienlijk lagere prijs.

Prettiger en gezonder

De behaaglijke stralingswarmte van de Linnatuli Finoven wordt direct als onzichtbare infraroodstraling opgenomen in het lichaam en voelt als een zacht voorjaarszonnetje. Dat is prettiger en gezonder dan de traditionele convectiewarmte van radiatoren, die eerst de lucht in de woning op temperatuurbrengen, dan pas het lichaam.

Flinke besparing

Met een Linnatuli Finoven haal je warmte, sfeer en gezelligheid in huis en bespaar je ook flink op de energierekening. Die kan in een goed geïsoleerde woning met de helft of meer worden gereduceerd.

Anders dan bij een traditionele stalen houtkachel houdt de massa van de warmteaccumulerende kachel de hitte vast en geeft die geleidelijk af. Met slechts twee uur stoken kan de ruimte een etmaal lang worden verwarmd.

Warmte opgeslagen

Het rendement is hoog. Bij een open haard of een houtkachel verdwijnt het merendeel van de warmte door de schoorsteen. Bij de Linnatuli Finoven zijn de rookgassen dan nog 180°C, voldoende voor een goede trek. Alleen het binnenelement van de Finoven komt in aanraking met verbrandingstemperaturen, die oplopen tot wel 800°C. Dat zorgt voor een optimale houtverbranding en zo schoon mogelijke uitstoot. Het tegenstroomprincipe zorgt ervoor dat de hete gassen, voordat ze de schoorsteen bereiken, via kanalen worden geleid en onderweg hun hitte afgeven. De opgeslagen warmte wordt in de uren daarna aan geleidelijk aan de woonruimte afgegeven en zorgt daarmee voor een behaaglijk klimaat.

Verbranding vrijwel volledig

Het houtverbruik is opvallend laag, slechts een vijfde van wat in een open haard of stalen kachel wordt verstookt. Door de constructie van de kachel is de verbranding bovendien vrijwel volledig. Er is nauwelijks milieubelasting. De uitstoot van CO² is gelijk aan de hoeveelheid CO² die ontstaat wanneer het hout in het bos verrot.

De massa is belangrijk voor de werking van de kachel. Een gemiddelde warmteaccumulerende kachel van 1000 kg. verbruikt 10 kg. hout in de twee uur die nodig is om de woning een etmaal te verwarmen.

Duurzame oplossing

Met een gemiddeld verbrandingsrendement van 90 procent kan de Finoven zich meten met een hoogrendement Cv-ketel op gas. Het maakt de Linnatuli Finoven een duurzame oplossing die, in combinatie met een laagenergiewoning en bijvoorbeeld de 5E warmwatermodule zelfs kan zorgen voor een grote mate van onafhankelijkheid van energiemaatschappijen.

Vuurbestendig gietmateriaal

De Finoven houtkachels zijn gebouwd met elementen die op elkaar worden gestapeld tijdens installatie. De kacheldelen zijn in mallen gevormd van vuurbestendig gietmateriaal, dat in Finland al decennia gebruikt wordt voor het bouwen van Finoven houtkachels.

De kachel kan naar eigen smaak worden afgewerkt en worden aangepast aan elk type interieur. Het uiterlijk kan worden afgewerkt met verschillende stuc- of tegelopties, in vele kleuren. Finse staal- en gietijzerdeuren maken de kachels helemaal af. De Finoven kan tegen een muur worden geplaatst, maar ook als behaaglijk hart van het huis midden in een ruimte. Zicht op het vuur aan twee zijden is bij enkele modellen mogelijk.

Zelfbouw

Door de eenvoudige, gelaagde elementenstructuur is de Finoven zeer geschikt om zelf te installeren met behulp van de meegeleverde installatie-instructies. De kachel kan ook door Linnatuli-personeel worden geplaatst.

5 jaar garantie

De houtkachels zijn gemaakt van Finse kwaliteit materialen en onderdelen hebben 5 jaar garantie op het materiaal van de elementen en de functionaliteit. In het productieproces worden decennia aan ervaring en know-how ingezet, voortdurend wordt op een ecologisch verantwoorde manier gewerkt aan verbeteringen. Daarmee wordt gezorgd dat de Linnatuli Finovens voldoen aan toekomstige eisen voor kwaliteit en duurzaamheid.

Bron: Wonenonline.nl 

reacties (2)
Tags: Haarden

Reageren

Uw reactie op dit artikel is welkom.

Ogenblik geduld. Laden...